WMO aanvraag Nijkerk

Iedereen wil zolang mogelijk thuis blijven wonen, maar soms gaat dit niet door een beperking of belemmering. Kunt u zichzelf niet goed meer redden of kunt u niet meer goed meedoen in de maatschappij en kan uw omgeving u hier ook niet mee helpen? Dan kunt u vanuit de WMO hulp krijgen van de gemeente om zelfstandig te kunnen blijven leven.

Wat is WMO?

WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. U kunt de gemeente om hulp vragen voor verschillende zaken die u of uw omgeving niet meer kunnen leveren. De gemeente zal uw persoonlijke situatie onderzoeken en bepalen welke hulp u precies nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven leven.

Waarvoor kunt u een Wmo aanvraag doen?

U kunt vanuit de Wmo hulp krijgen in de vorm van algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen. Een maatwerkvoorziening is geen medische hulp, maar is wel afgestemd op uw situatie. Hierbij kunt denken aan:

• vervoersvoorziening
  • individuele begeleiding
  • aanpassingen aan uw woning
  • huishoudelijke hulp.

Algemene voorzieningen zijn vrij toegankelijk. Denk hierbij aan maaltijdverzorging en maatschappelijke opvang. De gemeente mag hiervoor een bijdrage vragen.
Wilt u weten voor welke zorg de gemeente Nijkerk contracten heeft voor de Wmo 2015? Kijk dan op

Persoonsgebonden budget of zorg in natura

Er zijn twee manieren om ondersteuning te regelen, wanneer u in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo: persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in naturaMet een PGB bepaalt u zelf wie uw zorgverlener wordt. Bij zorg in natura kiest u uit een lijst met aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft. Een combinatie van een pgb en zorg in natura is ook mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u meerdere vormen van zorg behoeft.

Hoe meldt u zich aan voor Wmo-ondersteuning in Nijkerk?

Woont u in de gemeente Nijkerk? Dan kunt u een Wmo-aanvraag doen bij een zorgconsulent van de gemeente Nijkerk.