Sensorische informatieverwerking is het proces waarbij we als kind leren om allerlei prikkels te onderscheiden en te plaatsen via onze zintuigen.
Al die zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op alles in de omgeving. Ze bestaan afzonderlijk van elkaar, maar moeten als een geheel functioneren. Gebeurt dat niet dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem.
Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen, hebben zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag, de ontwikkeling en het leren van het kind.
Sensorische informatieverwerking richt zich hoofdzakelijk op de volgende zintuigen: de tastzin, het evenwichtsgevoel, het standgevoel, visueel en auditief. Ze helpen ons om allerlei signalen uit onze omgeving te ervaren, te interpreteren en er op te reageren. Laten we ze een voor een bekijken.
De tastzin bestaat uit het waarnemen van aanraking, pijn, temperatuur en druk op onze huid. Deze signalen bepalen in grote maten hoe we onze omgeving ervaren en beschermen ons tegen gevaren, zoals bijvoorbeeld vuur. Als de tastzin verstoord is kan dit betekenen dat deze signalen te zwak of te sterk worden ervaren. Als de tastzin niet goed werkt, uit dat zich in niet aangeraakt willen worden, de weigering om bepaalde soorten voedsel te eten, en/of om bepaalde kleren niet te willen dragen. Het kan voorkomen dat het wassen van het gezicht als vervelend wordt ervaren, of dat men een hekel heeft aan vieze handen, niet met klei wil spelen, een hekel heeft aan vingerverf. Ook kan het gebeuren dat men dingen alleen met de vingertoppen aanpakt in plaats van met de hele hand. Het kan tevens tot gevolg hebben dat aanraking en pijn verkeerd worden uitgelegd, wat kan leiden tot afzondering, geïrriteerdheid, snel afgeleid zijn en hyperactiviteit.
Het evenwichtsgevoel ontstaat door het evenwichtsorgaan wat zich in het binnenoor bevindt. Het neemt de stand van het hoofd en hoofdbewegingen waar. Storingen aan het evenwichtsgevoel kunnen zich op twee manieren uiten. Kinderen met een overgevoelig evenwichtsgevoel hebben een hekel aan schommelen, schuitje varen, naar beneden glijden en dergelijke. Ze reageren daarop met angstreacties. Dit soort kinderen kan ook moeite hebben met naar boven en naar beneden gaan via een trap of heuvel. Ook houden ze niet van onregelmatige oppervlakten en kunnen ze onhandig overkomen. Anderzijds zijn er ook kinderen met een ondergevoelig evenwichtsorgaan. Dit soort kinderen zoekt juist allerlei intense bewegingservaringen op, zoals heel druk bewegen, springen en rondtollen. Ook kan het voorkomen dat ze met hun hoofd liggen te draaien of steeds nee schudden.
Het standgevoel is het gevoel waarbij we onbewust de stand van onze ledematen weten zonder die te zien. Het standgevoel geeft onze hersenen de signalen die het mogelijk maken om in een stoel te zitten en gemakkelijk ergens over heen te stappen. Het helpt ons ook om te kunnen schrijven met een pen, soep te eten met een lepel en knopen vast te maken. Dat het standgevoel niet goed werkt, uit zich in onhandigheid, een neiging om vaak te vallen, het aannemen van ongebruikelijke houdingen, het als kind niet willen kruipen en/of op een slordige manier eten. Problemen met het standgevoel hebben ook invloed op het uitvoeren van motorische taken.
Visueel: Kinderen zijn snel afgeleid door wat ze om zich heen zien en knipperen veel met de ogen bij fel licht. Ze hebben tevens problemen met oogcontact maken.
Auditief: Kinderen vertonen een heftige reactie door handen voor hun oren te houden op onverwachte, harde geluiden. Ze zijn snel afgeleid door geluiden in de omgeving (ze kunnen bijvoorbeeld niet werken met achtergrondgeluiden). Kinderen reageren niet wanneer hun naam wordt geroepen, ondanks goed gehoor.
Problemen met sensorische informatieverwerking kunnen zich op velen manieren uiten. Het kind kan hyperactief zijn of juist weinig bewegen en snel moe worden. Bij sommige kinderen zie je juist een afwisseling tussen hyperactief en inactief zijn. Storingen in de grove en fijne motoriek komen vaak voor en kunnen ook leiden tot spraak problemen en matig intellectuele prestaties. In hun gedrag kunnen kinderen impulsief zijn en snel afgeleid worden. Ook kunnen ze moeite hebben om activiteiten te plannen en organiseren. Sommige kinderen kunnen erg heftig reageren op nieuwe situaties met frustratie, agressie en teruggetrokkenheid.
Meer informatie
Fysiotherapiepraktijk Corlaer
Beschrijving
Fysiotherapiepraktijk Corlaer is gevestigd op de tweede verdieping inGezondheidscentrum Corlaer. Wij hebben alle hoofd-specialisaties in de fysiotherapie en in de meeste gevallen heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
De assistente is (telefonisch) bereikbaar van 08:30 uur tot 17:00 uur op werkdagen, met uitzondering van de lunchpauze van 12:30 tot 13:00 uur.
Producten
Psychosomatische fysiotherapie
Meer informatie
Bekkenfysiotherapie
Meer informatie
Kinderfysiotherapie
Meer informatie
Manuele therapie voor kinderen met KISS/KIDD en voor huilbaby's
Meer informatie
Mindfulness / Aandachtstraining
Meer informatie
MindFit
Meer informatie
FysioFit
Meer informatie
Valpreventie / ouderenzorg
Meer informatie
Individuele begeleiding van mensen met COPD / longaandoeningen
Meer informatie
Hartrevalidatie
Meer informatie
ZwangerFit
Meer informatie
FemFit
Meer informatie
Running therapie
Onderdeel van psychosomatische fysiotherapie.
Meer informatie
Oncologische revalidatie
Meer informatie
Stresskids
Meer informatie
KleintjeFit
Meer informatie
Slaapfysiotherapie
Of, heeft u een lichamelijke klacht die zich ontwikkelt of met name tot uiting komt tijdens de nacht? Alle onze fysiotherapeuten kunnen middels de anamnese en lichamelijk onderzoek bepalen of een fysiotherapeutische behandeling u kan helpen. De behandeling kan bestaan uit een manuele interventie of uit (slaap)houdings- en bewegingsadviezen.
Blijkt er geen lichamelijk probleem te zijn, dan kan de oorzaak van uw klachten mogelijk liggen in de volgende aspecten: Uw slaaphouding, uw slaapbeweging of uw slaapklimaat. Middels een SlaapID sensor kan worden onderzocht of één van bovenstaande drie kenmerken een rol speelt bij uw nachtelijke klachten.Wij hebben een samenwerkingsverband met Slaapfysio en met Beddenspecialist Frans Poorter (tevens leverancier van de SlaapID sensor).
U kunt geheel vrijblijvend en kosteloos een SlaapID rapport bij Beddenspecialist Frans Poorter in Nijkerk laten opmaken. Vanuit het rapport wordt met u besproken wat de bevindingen zijn en daarvandaan wordt een advies opgesteld. Dat kan betekenen dat het advies is dat u uw matras of kussen dient te vervangen, maar dat is natuurlijk een advies en niet meer dan dat.
Meer informatie
Manuele Therapie
Tijdens het onderzoek en de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Door de lichaamsdelen rond de gewrichten in de wervelkolom op een bepaalde manier te manipuleren kan de beweeglijkheid van deze gewrichten worden vergroot. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de functie van de gewrichten vergroot, de houding verbetert en het bewegen verloopt makkelijker.
Enkele voorbeelden:
• hoofd- en nekpijn met het stijfheid in de wervelkolom
• rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
• lage rugklachten, evt. met uitstralende pijn naar de benen
• duizeligheid ontstaan door beweging van de nek
Meer informatie
Fysiotherapie op haptonomische basis
letterlijk aan den lijve ervaren geeft inzicht in hoe de cliënt in het leven staat. Er is veel aandacht voor de signalen die het lichaam afgeeft. Zo kan er een licht geworpen worden op (de betekenis van) de lichamelijke klachten. Er wordt bewust gemaakt hoe er met druk en spanning wordt omgegaan.
De fysiotherapeut op basis van haptonomie helpt de cliënt te luisteren naar het eigen lichaam en naar de eigen gevoelens. Daarnaast richt de haptonomie zich op het bepalen van de eigen ruimte en het stellen van de grenzen.
Meer informatie
Fysiotherapie
Meer informatie
Handtherapie
Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. Handtherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten, die zich helemaal hebben toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm.
De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen bijvoorbeeld na een ongeval of na overbelasting. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen.
Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Bij de behandeling van uw klachten werken fysiotherapeuten en ergotherapeuten vaak samen aan uw herstel.
Belangrijk om te weten: handtherapie is vaak een langdurig en intensief traject, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren. Vooral in het begin is de behandelfrequentie heel hoog. Want juist in die periode is de meeste winst te behalen.
?Onze handtherapeuten gaan voor een efficiënte en optimale aanpak, maar uw eigen motivatie om thuis te werken aan uw herstel is net zo belangrijk! Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen thuis nauwkeurig opvolgt!
Meer informatie
Longrevalidatie
Meer informatie
Sensorische Informatieverwerking
Al die zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op alles in de omgeving. Ze bestaan afzonderlijk van elkaar, maar moeten als een geheel functioneren. Gebeurt dat niet dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem.
Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen, hebben zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag, de ontwikkeling en het leren van het kind.
Sensorische informatieverwerking richt zich hoofdzakelijk op de volgende zintuigen: de tastzin, het evenwichtsgevoel, het standgevoel, visueel en auditief. Ze helpen ons om allerlei signalen uit onze omgeving te ervaren, te interpreteren en er op te reageren. Laten we ze een voor een bekijken.
De tastzin bestaat uit het waarnemen van aanraking, pijn, temperatuur en druk op onze huid. Deze signalen bepalen in grote maten hoe we onze omgeving ervaren en beschermen ons tegen gevaren, zoals bijvoorbeeld vuur. Als de tastzin verstoord is kan dit betekenen dat deze signalen te zwak of te sterk worden ervaren. Als de tastzin niet goed werkt, uit dat zich in niet aangeraakt willen worden, de weigering om bepaalde soorten voedsel te eten, en/of om bepaalde kleren niet te willen dragen. Het kan voorkomen dat het wassen van het gezicht als vervelend wordt ervaren, of dat men een hekel heeft aan vieze handen, niet met klei wil spelen, een hekel heeft aan vingerverf. Ook kan het gebeuren dat men dingen alleen met de vingertoppen aanpakt in plaats van met de hele hand. Het kan tevens tot gevolg hebben dat aanraking en pijn verkeerd worden uitgelegd, wat kan leiden tot afzondering, geïrriteerdheid, snel afgeleid zijn en hyperactiviteit.
Het evenwichtsgevoel ontstaat door het evenwichtsorgaan wat zich in het binnenoor bevindt. Het neemt de stand van het hoofd en hoofdbewegingen waar. Storingen aan het evenwichtsgevoel kunnen zich op twee manieren uiten. Kinderen met een overgevoelig evenwichtsgevoel hebben een hekel aan schommelen, schuitje varen, naar beneden glijden en dergelijke. Ze reageren daarop met angstreacties. Dit soort kinderen kan ook moeite hebben met naar boven en naar beneden gaan via een trap of heuvel. Ook houden ze niet van onregelmatige oppervlakten en kunnen ze onhandig overkomen. Anderzijds zijn er ook kinderen met een ondergevoelig evenwichtsorgaan. Dit soort kinderen zoekt juist allerlei intense bewegingservaringen op, zoals heel druk bewegen, springen en rondtollen. Ook kan het voorkomen dat ze met hun hoofd liggen te draaien of steeds nee schudden.
Het standgevoel is het gevoel waarbij we onbewust de stand van onze ledematen weten zonder die te zien. Het standgevoel geeft onze hersenen de signalen die het mogelijk maken om in een stoel te zitten en gemakkelijk ergens over heen te stappen. Het helpt ons ook om te kunnen schrijven met een pen, soep te eten met een lepel en knopen vast te maken. Dat het standgevoel niet goed werkt, uit zich in onhandigheid, een neiging om vaak te vallen, het aannemen van ongebruikelijke houdingen, het als kind niet willen kruipen en/of op een slordige manier eten. Problemen met het standgevoel hebben ook invloed op het uitvoeren van motorische taken.
Visueel: Kinderen zijn snel afgeleid door wat ze om zich heen zien en knipperen veel met de ogen bij fel licht. Ze hebben tevens problemen met oogcontact maken.
Auditief: Kinderen vertonen een heftige reactie door handen voor hun oren te houden op onverwachte, harde geluiden. Ze zijn snel afgeleid door geluiden in de omgeving (ze kunnen bijvoorbeeld niet werken met achtergrondgeluiden). Kinderen reageren niet wanneer hun naam wordt geroepen, ondanks goed gehoor.
Problemen met sensorische informatieverwerking kunnen zich op velen manieren uiten. Het kind kan hyperactief zijn of juist weinig bewegen en snel moe worden. Bij sommige kinderen zie je juist een afwisseling tussen hyperactief en inactief zijn. Storingen in de grove en fijne motoriek komen vaak voor en kunnen ook leiden tot spraak problemen en matig intellectuele prestaties. In hun gedrag kunnen kinderen impulsief zijn en snel afgeleid worden. Ook kunnen ze moeite hebben om activiteiten te plannen en organiseren. Sommige kinderen kunnen erg heftig reageren op nieuwe situaties met frustratie, agressie en teruggetrokkenheid.
Meer informatie
Covid-19 nazorg / corona
We weten dat veel mensen na de ingrijpende ziekteperiode lichamelijk en geestelijk langdurig moeten herstellen. Specifieke fysiotherapie bij longklachten kan u helpen bij de revalidatie en handvatten geven om adequaat met uw klachten om te gaan. Afhankelijk van de ernst van het ziektebeloop kunt u tegen meerdere klachten aanlopen.
Zo verliezen mensen gedurende de ziekenhuisopname veel spierkracht en spiermassa. Fysiotherapie kan helpen om uw kracht en bewegingsvaardigheden te trainen. De fysiotherapeut coacht u bij het zelfstandig opbouwen van lopen, traplopen en fietsen, passend bij uw belastbaarheid. Ook kunt u langdurig kortademigheid en benauwdheid ervaren ondanks dat u geen actieve COVID-19-infectie meer hebt. Dit kan beangstigend zijn. Ademhalingstechnieken en spierkrachtversterking voor uw ademhaling kunnen getraind worden met de fysiotherapeut.
Uitputting is ook een vaak gehoorde klacht, ook hier is het belangrijk om op een verantwoorde manier de dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Wat de emotionele kant betreft kunnen mensen veel vragen hebben over hun toekomst, werk, gezin en hoe het leven weer op te pakken. Dit kan een gevoel van onzekerheid met zich meebrengen. Ook weten we dat veel mensen een tijd na hun ontslag uit het ziekenhuis nog klachten kunnen ervaren zoals somberheid en neerslachtigheid. Dit kan de vermoeidheid en de zorgen weer versterken. Psychische klachten maken de herstelfase extra zwaar; juist als je moet trainen, oefenen en doorvechten, ontbreekt soms de mentale energie.
Ook op dit terrein kan uw fysiotherapeut samen met u beoordelen waar en hoe u de beste hulp kan krijgen.
Een verwijzing van de (huis)arts is in de meeste gevallen wel handig, maar niet noodzakelijk.
Meer informatie
MindYourBodyFit
Herkent u één of meer van de volgende situaties?
- Piekeren of niet kunnen loslaten
- Chaos in je hoofd en onrust in je lijf
- Altijd bezig zijn en niet kunnen stilzitten
- Op de automatische piloot
- Moeite met nee zeggen
- Niet lekker in je vel zitten
- Slecht slapen, altijd moe
Dan is MindYourBodyFit echt iets voor u!
Er wordt gewerkt met lijfwerk, mindfulness-oefeningen, ontspanningsoefeningen, ademtherapie, bewegen op muziek, rekken en strekken.
Meer informatie
Contactgegevens
Henri Nouwenstraat 18
3863HV NIJKERK Postadres
Henri Nouwenstraat 18
3863HV NIJKERK 0337210444 info@fysio-corlaer.nl Fysio Corlaer op Instagram Fysio Corlaer op Twitter Fysiotherapiepraktijk Corlaer Fysio Corlaer op Facebook
Toegankelijkheid
Aangepast sanitair
Rolstoeltoegankelijk
Rolstoeldoorgankelijk
Parkeervoorziening gehandicapten
Doelstelling
Doelgebied
Doelgroep leeftijd
Doelgroep geslacht
Vrouwen
Zoek een organisatie