Vervoer

Om mee te doen in de maatschappij is vervoer vaak onmisbaar. Veel mensen lopen, fietsen, rijden auto of maken zelfstandig gebruik van openbaar vervoer. Ook komen er steeds meer aangepaste vervoersmiddelen zoals scootmobiels, aangepaste fietsen en dergelijke. Daardoor blijf je, ook met een beperking, zo lang mogelijk zelfstandig.

Vervoer in de gemeente Nijkerk

Veel inwoners van de gemeente Nijkerk reizen zelfstandig, zowel binnen als buiten de gemeente. Lukt dit (fysiek) niet, bent u niet in het bezit van een vervoermiddel en kunt u ook niet (altijd) de hulp inschakelen van iemand uit uw naaste omgeving, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

UVV vervoersdienst

De vervoersdienst van de UVV rijdt binnen de gemeente Nijkerk. U wordt thuis opgehaald en naar uw bestemming gebracht, binnen de gemeente Nijkerk. Voor het vervoer wordt een kleine vergoeding gevraagd. De vervoersdienst wordt vooral gebruikt door senioren, maar ook jongere mensen met een beperking kunnen er gebruik van maken. Ook brengt de UVV mensen van huis naar een vorm van dagbesteding. De UVV beschikt over rolstoelbussen, zodat ook mensen met een beperking er gebruik van kunnen maken.

Boodschappenbus UVV

Op dinsdagmorgen, vrijdagmorgen en vrijdagmiddag vertrekt er een boodschappenbus naar het centrum van Nijkerk (Molenplein), zodat u daar boodschappen kunt doen. U wordt met uw boodschappen ook weer thuis gebracht.

Vervoer en begeleiding door vrijwilligers

Naast de UVV zijn er nog andere vrijwilligersorganisaties die persoonlijk vervoer regelen. Meestal gaat het dan om persoonlijk vervoer met begeleiding: bijvoorbeeld meegaan naar het ziekenhuis. De NPV Nijkerk-Nijkerkerveen –Hoevelaken en de Hulpdienst Hoevelaken bieden deze diensten aan. Er wordt dan een vergoeding van de benzinekosten gevraagd.

Aangepaste vervoermiddelen

Als u door leeftijd, ziekte of een handicap niet mobiel bent, kan een aangepast vervoermiddel zoals bijvoorbeeld een scootmobiel misschien uitkomst bieden voor vervoer in de directe omgeving. De gemeente Nijkerk kan wellicht helpen als u uw vervoerproblemen niet zelf kunt oplossen. U kunt hierover contact opnemen met een Gebiedsteam. De medewerker kan u alle benodigde informatie bieden en met u samen zoeken naar een oplossing. Als u in aanmerking komt voor een voorziening zoals een scootmobiel via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt er wel een eigen bijdrage gevraagd.

Aangepast openbaar vervoer

Voor ouderen en mensen met een beperking biedt Valys openbaar vervoer van deur tot deur. Daar is een speciale Valyspas voor nodig. Valys biedt dit aan voor de langere afstanden (meer dan 5 openbaar vervoer zones) Voor kortere afstanden kan gebruik gemaakt worden van de regiotaxi.

Regiotaxi – de Valleihopper

De regiotaxi is openbaar vervoer van deur tot deur. Er wordt gebruik gemaakt van taxi's en taxibusjes. De regiotaxi rijdt voor alle inwoners van de regio FoodValley: gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Een rit begint of eindigt binnen de FoodValley regio.