Pleegouder worden?!

Voor een deel van de kinderen is een veilig en liefdevol thuis helaas niet vanzelfsprekend. Ook kunnen ouders ondersteuning nodig hebben bij de opvang en opvoeding van hun kind(eren). Dan is het fijn als een kind (tijdelijk) in een pleeggezin kan verblijven dat rust, veiligheid en liefde kan bieden. Een pleeggezin kan een kind voor een korte periode of langere tijd opvangen.

Bekijk <hier de video> van het interview waarin Anne-Marie vertelt over haar ervaringen als pleegmoeder. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh vertelt over het belang van pleegzorg en de rol van de gemeente Nijkerk.

Veel pleegouders nodig
Vind je het fijn om voor kinderen te zorgen? Wil je je liefde delen met (nog meer) kinderen? Wil je je huis en je eventuele gezin openstellen voor kinderen van anderen? Denk er dan eens over na om pleegouder te worden. Er zijn heel veel pleegouders nodig om elk kind de juiste, passende plek te kunnen bieden! En helaas zijn er momenteel meer kinderen die een plek nodig hebben dan pleegouders…

Soorten pleegouders
Iedereen met een groot hart en een stabiele woonsituatie kan pleegouder worden. Sommige pleegouders zijn door familie of vrienden gevraagd om hun kind(eren) op te vangen. Dan ben je een ‘netwerkpleegouder’ en kun je  onderling afspraken maken. Maar je kunt je ook aanmelden bij een pleegzorgorganisatie om pleegouder te worden (‘bestandspleegouder’). Je krijgt dan begeleiding en een vergoeding van kosten. Na het aanmelden doorloop je een traject. Je kan dan ook goed beoordelen of pleegouder worden echt bij je past. Overigens kun je je ook als netwerkpleegouder aanmelden bij een pleegzorgorganisatie om vergoeding van kosten en begeleiding te krijgen.

Training mogelijk
Je hebt geen specifieke opleiding nodig om pleegouder te worden. Wel bieden pleegzorgorganisaties regelmatig trainingen aan die je extra bagage geven voor het omgaan met je pleegkind, maar ook bijvoorbeeld over het vormgeven van het contact met de ouders.

Verrijkend
Het bieden van een stabiel en liefdevol thuis aan kinderen van anderen is verrijkend. Niet altijd gemakkelijk, soms zelfs enorm uitdagend, maar het geeft wel voldoening. Je geeft een kind een nieuwe kans en een periode van rust. En weet: de liefde, positieve aandacht en zorg die je geeft, ook al is het wellicht maar voor een korte periode, heeft enorme waarde voor het hele verdere leven van het kind!

Denkt u erover om pleegouder worden? Kom naar een (online) informatieavond!
Pleegzorgorganisaties organiseren regelmatig vrijblijvende informatieavonden, online of op locatie. De informatieavonden zijn voor mensen die erover denken om pleegouder te worden. 
Tijdens zo’n avond hoort u onder andere hoe waardevol het is om een kind dat (tijdelijk) niet bij zijn ouders kan wonen een thuis te geven. Maar ook wat er praktisch voor nodig is om pleegouder te worden. Bij de informatieavond is er vaak een ervaren pleegouder die vertelt hoe het is om pleegouder te zijn. En uiteraard kunt u er vragen stellen. Na afloop van de informatieavond kunt u beter bepalen of pleegouder worden bij u past. 

Hieronder staan links naar websites van pleegzorgorganisaties de Rading en Entrea Lindenhout. Daar kunt u zich aanmelden voor hun informatieavonden. 
Informatieavond pleegzorg - De Rading | Jeugd- & Opvoedhulp
Doe mee met een informatiebijeenkomst over pleegzorg (ikwilpleegouderworden.nl)

Meer informatie
Over pleegouder worden en de verschillende pleegzorgorganisaties kun je meer informatie krijgen op het pleegzorgplatform: www.pleegzorg.nl.

Wil je informatie van ervaren pleegouders ? Dan kun je contact opnemen met Pleegoudernetwerk Nijkerk via het e-mailadres: pleegoudernetwerknijkerk@gmail.com.

Terug naar de vorige pagina