Nieuwsbrief November

In november zijn de meeste buitenactiviteiten afgelopen en gaan de jongeren weer naar binnen. Als jeugd- en jongerenwerk zorgen we voor leuke activiteiten in de jongerencentra Blits in Hoevelaken en Chill-Out in Nijkerk. Naast de reguliere inloopactiviteiten is er veel vraag is naar huiswerkondersteuning. Daarnaast zien we dat de jeugd en jongeren elkaar opzoeken op plekken waar ze buiten droog kunnen zitten. De  ambulante jongerenwerkers zoeken hen op en gaan daar met hen in gesprek. 

Gevolgen van de coronamaatregelen

Nog steeds hebben de coronamaatregelen invloed op het activiteitenaanbod en de jongerenwerkers kijken continue naar wat wel en wat niet kan. In november worden er weer nieuwe maatregelen bekend gemaakt die mogelijk invloed hebben de activiteiten. Uiteraard zullen we zo nodig passende maatregelen nemen en deze via de sociale media aan de doelgroep bekend maken, want veiligheid en gezondheid gaat voor alles. 

In de dagelijkse praktijk worden we echter geconfronteerd met de gevolgen die de jongeren in de dagelijkse praktijk ervaren, zoals bijvoorbeeld het feit dat ze worden gepest als ze corona hebben of dat iedereen afstand moet houden terwijl ze helemaal geen corona hebben. Ook is wel of niet vaccineren een dagelijks onderwerp van gesprek en horen we van hen dat jongeren die allergisch zijn zich niet twee keer kunnen laten vaccineren en daardoor geen QR-code kunnen krijgen. 

Daarnaast hebben we te maken met jongeren die zich van hun ouders niet mogen laten vaccineren, terwijl zij dit zelf wel willen, maar ook loyaal aan hun ouders willen blijven. Het is dan ook niet vreemd dat dat vele jongeren zich eenzaam, uitgesloten of zelfs gediscrimineerd voelen. Het jeugd en jongerenwerk houdt zich aan alle coronamaatregelen, maar we sluiten niemand uit en hebben extra aandacht voor alle jongeren. 

De activiteiten BlitsXtra en Chill-Crowd zijn gestart

Elke donderdag organiseert de Stichting Jeugd en Jongerenwerk, in samenwerking met de ouders, in Blits in Hoevelaken en Chill-Out in Nijkerk, de activiteiten BlitsXtra en Chill-Crowd voor de jeugd en jongeren met een lichte vorm van autisme en/of AD(H)D in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar. Het gaat hierbij om activiteiten voor jongeren die moeite hebben om in een grote(re) groep te functioneren. 

De activiteiten vinden plaats op donderdag tussen 18.00 en 19.30 uur en worden geheel afgestemd op de wensen van deze doelgroep. Het nieuwe seizoen 2021-2022 is al in september begonnen maar er zijn nog plekken vrij doordat een aantal jongeren naar het reguliere programma zijn doorgestroomd of vrijwilliger zijn geworden. Deze activiteiten zijn al vanaf de start in 2013 een groot succes en het is zeker de moeite waard om een keer kennis te maken of om te kijken of deze activiteit iets voor uw kind is. 

In Blits is -naast het reguliere activiteitenprogramma- een cursus basketbal van start gegaan en medio november wordt gestart met de ”Oppascursus”. Deze oppascursus is een van de cursussen die in het kader van het Preventie Interventie Team (PIT) worden aangeboden. Voor informatie over het gemeentelijke PIT programma, zie de website: www.pitnijkerk.nl 

In Chill-Out hebben we deze maand een aantal leuke extra activiteiten. Op 2 november wordt gestart met een kookcursus voor de jeugd van 10-14 jaar. Deze cursus zal in november en december op elke dinsdag plaatsvinden tussen 15.00 en 17.00 uur. Op 26 november gaan we met onze vrijwilligers en stagiaires een gezellige Sinterklaas activiteit organiseren en op 30 november gaan we pepernoten bakken.   

Chill-Out, Watergoorweg 42a, 3861 MA Nijkerk
Elke woensdagmiddag (jeugdmiddag)
(10 t/m 13 jaar) van 14.00 tot 17.30 uur 

  3 november       Tafeltennis Toernooi
10 november       Quiz
17 november       Karaoke
24 november       Filmmiddag 

Blits, De Brink 10d, 3871 AM Hoevelaken
Elke woensdagmiddag (jeugdmiddag)
10 t/m 13 jaar) van 14.00 tot 17.30 uur 

  3 november       Wetenschapsmiddag
10 november       Fotobingo
17 november       Disco
24 november       Workshop

 

Maandthema’s in Blits en Chill-Out 

In november staat in Blits en Chill-Out het thema “verslaving” centraal. Wanneer ben je verslaafd en weten mensen dat dan zelf? Want verslaving is een breed begrip, zo kun je verslaafd zijn aan gamen maar ook aan suiker of aan drugs. Alle vormen van verslaving laten we voorbij komen maar het belangrijkste is dat we met de jongeren willen bespreken hoe je het kan voorkomen, hoe je er mee om moet gaan en wat het met je zelf en met je omgeving doet. Via leuke spelvormen als Quiz-vragen en voorlichtingsfilmpjes gaan we dit onderwerp bespreken. 

Voor meer informatie: jongerenwerknijkerk.nl

 

Terug naar de vorige pagina