Nieuwsbrief januari 2023

Korte terugblik 2022!

Als Stichting Jeugd- en Jongerenwerk hebben wij op 10 juni 2022, gevierd dat wij 30 jaar actief zijn voor de jeugd- en jongeren in Hoevelaken in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar en vanaf 2006 -op verzoek van de gemeente- ook in de kernen Nijkerk en Nijkerkerveen. De activiteiten in de jeugd- en jongerencentra Blits Hoevelaken en vanaf 2008 ook Chill-Out Nijkerk en de ambulante werkzaamheden zijn ook in 2022 door de doelgroep zeer gewaardeerd. 

In 2022 zijn het coronavirus -en de maatregelen daartegen- verdwenen, maar de gevolgen van de lockdowns en de avondklok zijn helaas nog steeds zichtbaar. Als jongerenwerk constateren wij dat de jeugd en jongeren die besmet zijn (geweest) met het coronavirus snel moe zijn, moeite hebben om te gaan sporten en vaak leiden aan depressiviteit. Gelukkig hebben we vanuit de landelijke “MPO-gelden” in dit kader subsidie gekregen om in 2022 en 2023 twintig extra workshops aan te kunnen bieden en we zijn met Accent Praktijkonderwijs een samenwerking aangegaan, waarbij de leerlingen workshops in Chill-Out gaan volgen. Met deze workshops pakken we de eenzaamheid onder de jongeren aan, doordat ze naast leren ook leuke activiteiten buiten de school kunnen doen. 

Het jeugd- en jongerenwerk kan positief terugzien op het jaar 2022, dat met een goed bezochte binnenspeeldag op een sportieve wijze is afgesloten. Naast alle collectieve activiteiten die wij samen met de jeugd en jongeren hebben georganiseerd, hebben de jongerenwerkers regelmatig individuele begeleiding kunnen geven aan de jeugd en jongeren die extra aandacht nodig hebben. Samen met de gemeente en andere organisaties hebben we de nodige ondersteuning kunnen bieden. In 2023 gaan we dit voortzetten en kijken waaraan we in de preventieve sfeer nog meer aandacht kunnen besteden, zodat langdurige of intensieve zorg kan worden voorkomen. 

Korte vooruitblik 2023!

De jongerencentra Blits in Hoevelaken en Chill-Out in Nijkerk zijn helemaal klaar voor het nieuwe jaar 2023 en de activiteitenprogramma’s zijn gereed. De doelgroep kan zich weer inschrijven voor diverse cursussen en workshops en de “Rots & Watertrainingen en de oppascursussen” die vanuit het gemeentelijke Preventie Interventie Team (PIT) zijn opgestart”. Daarnaast is het in 2023 weer mogelijk om je verjaardag in Chill-Out of Blits te vieren en kan er bijna elke dag in één van de door onze stichting gehuurde sporthallen worden gesport. 

Ook nemen we actief deel aan het project “Opgroeien in een kansrijke omgeving” (OKO). Dit IJslandse Preventiemodel gaat uit van het investeren in omgevingsfactoren en het betrekken van de leefomgeving om het drugsgebruik in de gemeente Nijkerk te ontmoedigen. Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) helpt de gemeenten om op basis van cijfers over de lokale jeugd te werken aan gezonde en gelukkige jongeren en te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De aanpak wordt door de gemeente uitgevoerd, samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd. 

In Blits en in Chill-Out gaat de meidenmiddag weer van start. We zien steeds meer meiden in de jongerencentra waar deze activiteiten een positieve bijdragen aan leveren. Naast de Rots & Watertrainingen en de oppascursussen worden er nog meer trainingen en workshops aangeboden. Het activiteitenprogramma van het jeugd- en jongerenwerk wordt door de jongerenwerkers begin januari verspreid over de jeugd van de basisscholen in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken en via onze website en de sociale media.

Chill-Out, Watergoorweg 42a, Nijkerk
Elke woensdagmiddag (jeugdmiddag)
(10 t/m 13 jaar) van 14.00 tot 17.30 uur
11  Cup cakes maken
18  Tie Dye

25  Bingo

Blits, De Brink 10d, Hoevelaken
Elke woensdagmiddag (jeugdmiddag)
10 t/m 13 jaar) van 14.00 tot 17.30 uur
11  Pizza a la Blits
18  Graffiti kunstwerk

25  Kickboksles

Maandthema’s in Blits en Chill-Out

In Chill-Out en Blits behandelen we in januari het thema “Voeding en beweging”. Elk jaar heeft iedereen weer goede voornemens. De meest voorkomende is het willen afvallen na de feestdagen. Voor ons aanleiding om het thema voeding en beweging te behandelen. Beide dingen heb je nodig om op een gezonde manier te leven. Ook helpt het om je lichaam weerbaarder te maken tegen ziekte en virussen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat bespreken we met onze doelgroep en kijken we welke kennis ze al hebben en waar we hen nog wat tips kunnen geven.   
 

Voor meer informatie: jongerenwerknijkerk.nl

 

 

 

Terug naar de vorige pagina