Jeugd- en Jongerenwerk

Het “Nationaal Comité 4 en 5 mei”  kiest elk jaar een thema voor de activiteiten. In 2020 herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. In de projecten werd op de jaren tussen de bevrijding en het heden gereflecteerd: wat heeft de afgelopen 75 jaar betekend? Hoe gaan we om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen? Nu het stof van dit ongewone jubileumjaar is neergedwarreld, maken we pas op de plaats. Het jaarthema van 2021 is dan ook “nà 75 jaar vrijheid”. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021? 

Vanuit het jongerenwerk laten we dit niet zomaar voorbij gaan. Op 4 mei kijken we naar de dodenherdenking op TV en wordt er een film vertoond die betrekking heeft op deze dag. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met een livestream vanuit Chill-Out, waarbij diverse locale artiesten optreden. Dit wordt na de opening van Young Nijkerk en Kingsfestival onze derde livestream. Inmiddels hebben we met de eerste twee livestreams meer dan 600 jongeren bereikt. 

Twee nieuwe beroepskrachten.

De Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Gemeente Nijkerk heeft zeven beroepskrachten in dienst, te weten: een coördinator/jongerenwerker, vijf jongerenwerkers en een administratief medewerker. Door het vertrek van twee beroepskrachten is Cora Wulfsen met ingang van 1 februari 2021 als administratief medewerker en Lydia Petersen met ingang van 1 mei 2021 als ambulante jongerenwerker in dienst getreden. Als bestuur zijn wij blij dat het team van beroepskrachten weer op volle sterkte is en staan klaar om samen met 21 vrijwilligers en 10 stagiaires aan de Nijkerkse jeugd en jongeren in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar in Blits Hoevelaken en in Chill-Out in Nijkerk gelegenheid en activiteiten te bieden om zich verder te ontwikkelen. 

De Avondklok is vervallen.

Vanaf 28 april 2021 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid de Regeling van een landelijke avondklok ter bestrijding van Covid-19 beëindigd. Dit betekent dat de avondactiviteiten weer op de reguliere tijden plaatsvinden. Voor Blits in Hoevelaken is dit van 19:00 uur tot 21:00 uur en voor Chill-Out in Nijkerk is dit van 20.00 uur tot 22:00 uur. Bekijk ook onze website voor alle openingstijden: www.jongerenwerknijkerk.nl 

Gratis oppascursus

De Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Gemeente Nijkerk biedt, in samenwerking met het PIT (Preventie Interventie Team) van de Gemeente Nijkerk, een “Oppascursus ” aan. De jeugd van 12-16 jaar kan de cursus gratis volgen in jongerencentrum Blits in Hoevelaken. De cursus is bedoeld voor de jeugd en jongeren die als oppas aan de slag willen gaan. Veel jongeren passen op kleine kinderen als bijbaantje. Het is iets waar ze vaak zomaar in rollen. Maar er komt nog best veel bij kijken. 

Daarom biedt het jeugd- en jongerenwerk een cursus aan, waarin ze de nodige kennis en vaardigheden leren om in de praktijk een goede (basis) oppas te worden. Bij voldoende animo start de eerste sessie op dinsdag 11 mei 2021 tussen 19.00-20.30 uur. Er zijn nog plaatsen vrij en kan men zich nog aanmelden. De cursus wordt gegeven in jongerencentrum Blits te Hoevelaken en is gratis voor de jeugd uit de gemeente Nijkerk. 

Kinderzwerfboekstations bij Blits en Chill-Out

Op 29 april 2021 zijn er in de jongerencentra Blits en Chill-Out “Kinderzwerfboekkasten” geplaatst en in gebruik genomen. Vanaf dat moment kunnen jongeren de daarin aanwezige boeken lenen en vanuit de jongerencentra laten zwerven. De “boekkasten” geeft hen de gelegenheid om zich in een spannend verhaal te verdiepen, het boek mee naar huis nemen, om het later weer verder te laten verspreiden. 

Lions Asperge Diner

Zaterdag 8 mei 2021, de dag vòòr Moederdag, is de dag dat de Lions Club Hoevelaken traditiegetrouw voor de 13e keer de verkoop zou organiseren van de Hollandse Witte Asperge voor het goede doel. Vorig jaar kon de traditionele verkoop niet doorgaan wegens Covid. Nog een jaar overslaan was geen optie. Dus bedachten de Lions een nieuwe formule in samenwerking met Hartje Hoevelaken, waarbij men thuis kan genieten van een heerlijk aspergediner. 

In 2021 komt de netto-opbrengst ten goede aan het jongerencentrum Blits in Hoevelaken. Met de opbrengst van deze actie wordt de tafeltennistafel vernieuwd en wordt er geïnvesteerd in audiovisuele items waarmee jongeren creatief aan de gang kunnen met digitale middelen. Doe daarom ook mee en bestel uiterlijk 4 mei online alle ingrediënten voor een compleet 3 gangen aspergediner voor twee personen. De kosten voor een box bedragen € 33,00, uiteraard aan te vullen met een passende wijn voor € 7,-. Alle ingrediënten zijn van hoge kwaliteit en het voorgerecht en dessert zijn kant en klaar. Het hoofdgerecht bereid je zelf middels bijgeleverde recept. Hoe leuk is dat! En de box wordt door de Lions gewoon op zaterdag 8 mei bij je thuis bezorgd. Voor meer info en het plaatsen van je bestelling t/m 4 mei ga je naar: www.lionsaspergediner.nl 

Activiteiten in de jongerencentra Blits en Chill-Out

In de jongerencentra Blits in Hoevelaken en Chill-Out in Nijkerk wordt het reguliere programma, rekening houdend met de Covid maatregelen, zoveel mogelijk opgepakt. In Blits wordt naast het reguliere programma gewerkt aan een online bootcamp en een muziek quiz en in Chill-Out zal op 21 mei onze vierde livestream plaatsvinden. Dit wordt geen gewone livestream met alleen DJ’s, het gaat vooral over dansen en de jongeren krijgen een workshop waardoor ze thuis ook mee kunnen doen. Zie website: www.jongerenwerknijkerk.nl

Chill-Out | Watergoorweg 42a, 3861 MA Nijkerk
Elke woensdagmiddag (jeugdmiddag)
(10 t/m 13 jaar) van 14.00 tot 17.30 uur

5 mei Sportmiddag / Live stream Bevrijdingsdag
12 mei Tafeltennis
19 mei Thema middag
26 mei Film kijken


Blits
 | De Brink 10d, 3871 AM Hoevelaken
Elke woensdagmiddag (jeugdmiddag)
10 t/m 13 jaar) van 14.00 tot 17.30 uur

5 mei Sportmiddag / Live stream Bevrijdingsdag
12 mei Thema middag
19 mei Darten
26 mei Film kijken

Maandthema’s in Blits en Chill-Out

In Chill-Out en Blits behandelen we in de maand mei het thema “Lachgas”. Dit doen we naar aanleiding van de signalen die we op straat zien. Er wordt veel lachgas gebruikt door jongeren. Het is nog steeds erg makkelijk om er aan te komen er worden zelfs hele grote flessen besteld. Voor ons redenen genoeg om preventief met jongeren in gesprek te gaan over de gevolgen. Waar een paar jaar geleden nog getwijfeld werd of dit slechte gevolgen kan hebben is inmiddels duidelijk dat het bij overmatig gebruik kan leiden tot verlammingsverschijnselen.

Voor meer informatie: jongerenwerknijkerk.nl

Terug naar de vorige pagina