Ervaringsmaatjes huiselijk geweld gezocht

De gemeente Nijkerk is gestart met het project Maatje achter de Voordeur. Het doel van Maatje achter de Voordeur is om mensen die komen uit een situatie van partnergeweld, seksueel geweld en/of kindermishandeling te helpen hun leven opnieuw op te bouwen. Hiervoor zoekt de gemeente vrijwilligers (ervaringsmaatjes) die hun eigen ervaring op het gebied van geweld willen inzetten om anderen te helpen. 

Een ervaringsmaatje begrijpt je
Sandra Loerakker is ervaringsdeskundig trainer van het project: ‘Voor slachtoffers van geweld thuis is het vaak moeilijk om over hun situatie te praten. Ook al hebben ze daar wel behoefte aan. Een maatje die hetzelfde heeft meegemaakt als zij begrijpt als geen ander de gevoelens waar iemand mee kan worstelen. Dat maakt het praten over die gevoelens makkelijker.’ 

Sandra Loerakker: ‘Ik heb als kind zelf ook te maken gehad met huiselijk geweld. Dat uitte zich in seksueel misbruik en mentale mishandeling. Ik probeerde er wel met anderen over te praten, maar mensen vonden het een te beladen onderwerp. Ze wisten niet goed wat ze ermee aan moesten. Daardoor klapte ik steeds meer dicht en raakte ik in een isolement. Het zou mij heel erg hebben geholpen als ik toen een ervaringsmaatje naast mij had staan. Iemand die me had gesteund in mijn weg om mijzelf terug te vinden.’

Hoe help je de ander?
Als ervaringsmaatje word je gekoppeld aan een deelnemer. We kijken altijd naar een goede match tussen beiden. Je biedt als maatje steun en een luisterend oor. Het verschilt per deelnemer waar behoefte aan is. Dit kan samen iets ondernemen zijn, bijvoorbeeld samen wandelen. Waardoor iemand uit een isolement komt. Of meegaan naar moeilijke gesprekken met instanties. Maar er ook gewoon zijn voor diegene op moeilijke momenten, waardoor iemand gerustgesteld wordt.

Informatiebijeenkomsten en training
Sandra Loerakker: ‘Voor mensen die interesse hebben om ervaringsmaatje te worden, organiseren we begin april twee informatiebijeenkomsten. Hierin leggen we alles uit. Begin mei start een traject waarin je een training krijgt om als ervaringsmaatje aan de slag te gaan. Je blijft daarna professionele begeleiding houden en hebt contact met andere ervaringsmaatjes. Je staat er dus niet alleen voor.’ 

Aanmelden
Wil jij met jouw ervaring anderen helpen? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten van Maatje achter de Voordeur.

Woensdag 5 april, 14.00 – 16.00 uur, in Nijkerk, De Wulfshoeve.
Donderdag 6 april, 19.00 – 21.00 uur, in Scherpenzeel, De Breehoek.

Aanmelden voor de informatiebijeenkomsten kan via s.pastoor@nijkerk.eu

Ook als je niet bij de informatiebijeenkomst kan zijn, kan je je aanmelden om als ervaringsmaatje te worden getraind. Ga hiervoor naar www.maatjeachterdevoordeur.nl of neem contact op met Sandra Loerakker, ervaringsdeskundig trainer via s.loerakker@moviera.nl of 088 3744 631. 

De gemeente Nijkerk werkt voor het project Maatje achter de Voordeur samen met de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel en met Moviera.

Terug naar de vorige pagina