Jongeren worden geronseld voor drugshandel

Dit artikel gaat over drugs en over hoe drugsronselaars te werk gaan. In de landelijke media gaat het steeds vaker over dit onderwerp. Ook in de gemeente Nijkerk worden jongeren geronseld voor het handelen in drugs. Het illegaal verkopen van drugs heet ‘dealen’ en is strafbaar. Wie dit doet is een ‘drugsdealer’. Ook helpen bij het dealen in drugs is verboden. Dat gaat niet alleen over het verkopen van drugs, maar ook over het bezorgen van pakketjes drugs of tijdelijk je bankrekening ‘uitlenen’ aan een dealer. 

Ook in Nijkerk
In Nijkerk zijn al verschillende jongeren geronseld. Het werven van jongeren als dealer gaat meestal heel subtiel en geleidelijk. Vaak hebben de jongeren vrienden of kennissen die al in de drugshandel zitten. Daardoor zijn ze kwetsbaarder om daarin meegezogen te worden. Ze worden eerst gevraagd om een pakketje weg te brengen. Vaak weten ze niet dat er drugs in het pakketje zitten. Dat worden al snel meer pakketjes. Sommige jongeren worden tijdens het brengen van een pakketje expres overvallen door een vriend van de dealer en hebben daardoor een schuld bij de dealer. Zo raken zij verstrikt in een web. 

Jongere komt er moeilijk vanaf
Een dealer laat een contact met een bezorger nooit meer los. Die bezorger weet namelijk wie de dealer is, hoeveel pakketjes hij laat bezorgen en bij wie. Dus als die bezorger gaat praten met de politie, dan loopt de dealer het risico dat hij wordt opgepakt. Vaak dreigen dealers daarom met geweld als iemand niet meer met hem mee wil werken. 

Praat erover
Snel geld verdienen met het bezorgen van pakketjes lijkt aantrekkelijk, maar het is verboden en je komt er heel moeilijk weer vanaf. Als iemand jou vraagt om een pakketje weg te brengen, doe dit dan niet. Praat met je ouders, vrienden of een leraar over deze vreemde situatie. En onthoud: ‘normale pakketjes’ worden altijd bezorgd door een pakketbezorger van een postbedrijf of geleverd bij een officieel ophaalpunt. 

Signalen die wijzen op drugshandel
De jongere die drugs dealt, vertelt dit waarschijnlijk niet in zijn omgeving. Toch zijn er vaak wel signalen die wijzen op het dealen, zoals:

- De jongere doet sinds kort dure aankopen die niet passen bij het bijbaantje of zakgeld;
- De jongere wordt vaak (onverwachts) opgehaald door een jongvolwassene en wil niet zeggen wat ze gaan doen;
- De jongere is vaak kort van huis na een binnengekomen telefoontje of appje;
- De jongere vertelt niet wat hij of zij buitenshuis doet.

 

Terug naar de vorige pagina