Hulp bij aangifte belasting

De belastingaangifte in het kort

Als u in Nederland inkomsten heeft, moet u daarover belasting betalen. U betaalt bijvoorbeeld belasting over uw inkomen en over spaargeld en beleggingen. Om belasting te betalen of terug te krijgen moet u elk jaar belastingaangifte doen. U doet uw aangifte via www.belastingdienst.nl. Kies voor ‘Inloggen op Mijn Belastingdienst’. U heeft daar een DigiD voor nodig. Of een machtigingscode als iemand anders de aangifte voor u doet.

Moet ik aangifte doen?
Als u aangifte moet doen, krijgt u een brief van de belastingdienst. U vindt deze brief dan ook in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Let op: het kan zijn dat u geen brief krijgt maar toch aangifte moet doen. Bijvoorbeeld als u inkomsten had waarover u nog geen belasting heeft betaald of veel spaargeld.

Kan ik uitstel krijgen?
Heeft u bericht gehad dat u aangifte moet doen, maar lukt het niet voor 1 mei? Vraag dan uitstel aan. Dit kan door in te loggen op Mijn Belastingdienst met uw DigiD. Heeft u geen DigiD of geen computer? Bel dan 0800-0543 en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Uw BSN staat op uw identiteitskaart of paspoort.

Ik heb geen bericht gehad, kan ik dan ook aangifte doen?
Ook als u geen bericht heeft gehad om aangifte te doen, kunt u aangifte doen. Het kan namelijk zijn dat u geld krijgt van de belastingdienst. Om te zien of dat zo is kunt u het aangifteformulier invullen. Blijkt dat u geld terugkrijgt dan kunt u het formulier insturen.

Wie kan mij helpen met aangifte doen?
Er zijn in Nijkerk meerdere organisaties of bedrijven die u kunnen helpen met het invullen van de aangifte. Per organisatie kan het wel verschillen welke voorwaarden zijn stellen aan de hulp.

De Bibliotheek
Heeft u zelf geen computer en bent u inwoner van de gemeente Nijkerk? Dan kunt u voor de aangifte gratis een computer gebruiken in de Bibliotheek in Nijkerk en Hoevelaken. U kunt zich hiervoor melden bij een medewerker van de Bibliotheek.

Sigma
Sigma helpt inwoners van de gemeente Nijkerk gratis met hun belastingaangifte. U kunt contact opnemen met Sigma via 033-2474830 of info@sigma-nijkerk.nl. Een getrainde vrijwilliger vult het digitale belastingformulier samen met u in. Aan deze hulp zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

-          U bent inwoner van de gemeente Nijkerk.
-          Is de aangifte alleen voor uzelf? Dan mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 25.000,-.
-          Is de aangifte voor fiscale partners? Dan mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 35.000,-.
-          U bent geen lid van een ouderenbond of een vakbond.
-          U heeft geen eigen onderneming.
-          U bent geen zzp- er.
-          U heeft geen tot weinig vermogen.
-          De aangifte kan digitaal worden gedaan.
-          De aangifte wordt in Bibliotheek Nijkerk ingevuld.
-          U kunt naar de Bibliotheek Nijkerk toe komen.

Als de aangifte te ingewikkeld is, moet Sigma u helaas doorverwijzen.

De ouderenbonden
Bent u gepensioneerd en lid van ouderenbond KBO of PCOB? Dan kan een van de Belasting Invul Hulpen uw belastingaangifte doen bij u aan huis. Hiervoor betaalt u een kleine vergoeding. Ook aspirant-leden kunnen gebruikmaken van deze service. De coördinator van de ouderenbonden is Wout van de Kleut, telefoonnummer 033-253 4808 of e-mail kleut078@kpnmail.nl. Voor informatie en de voorwaarden kunt u contact met hem opnemen.

De vakbonden CNV en FNV
Bent u lid van een vakbond? Dan kunt u daar tegen een kleine vergoeding een afspraak maken voor het invullen van uw belastingaangifte.

De CNV organiseert op maandag 7 maart een invuldag in Nijkerk. Op andere dagen kunt u in andere plaatsen terecht. Meer informatie over de kosten, de voorwaarden en het plannen van een afspraak: www.cnv.nl/diensten/belastingservice of bel naar 030-7511 050. Houd uw relatienummer bij de hand.

De FNV helpt ook bij aangiftes voor hun leden. U kunt een afspraak maken voor telefonische hulp of voor hulp op locatie. Meer informatie over de kosten, de voorwaarden en het plannen van een afspraak: www.fnv.nl/diensten/advies-en-hulp/belastingservice-fnv of bel naar 088-368 0368.

De Belastingdienst
Wilt u telefonisch hulp bij uw aangifte? Of komt u liever langs op een kantoor van de Belastingdienst? Bel dan naar 0800-0543 om een afspraak te maken. Zij kunnen u meer vertellen over de voorwaarden. En wat de dichtstbijzijnde locatie van de Belastingdienst is.

Heeft u een hoger inkomen of een ingewikkelde belastingaangifte?
Is uw inkomen hoger? Dan komt u mogelijk niet in aanmerking voor de gratis of relatief goedkope hulp van bovenstaande organisaties. Ook kan het zijn dat uw aangifte te ingewikkeld is. Dat kan komen door bijvoorbeeld de verkoop of aankoop van een huis, een echtscheiding of een overlijden. Voor hulp bij belanstingaangifdte kunt u dan terecht bij diverse administratie, accountants of belastingadviesbureaus. Aan deze hulp zijn vaak wel hogere kosten verbonden.

Terug naar de vorige pagina