Echtscheiding

• Echtscheiding: hulp in Nijkerk

Stel, uw relatie loopt niet lekker, u overweegt misschien wel een echtscheiding. Dan is het goed om te weten dat u er niet alleen voor staat. Er zijn veel organisaties die u kunnen helpen. Uw huisarts is misschien wel de eerste met wie u gaat praten. Daarnaast zijn er nog allerlei organisaties die iets voor u kunnen betekenen. Onderstaande organisaties kunt u gewoon zelf benaderen. Als uw problemen zo groot zijn dat u meer hulp nodig heeft, dan zijn er ook aanbieders waarvoor u een beschikking (toestemming van de gemeente) nodig heeft. Kijk eerst wat u zelf kunt doen. Onderstaande is ook voor kinderen die betrokken zijn bij een scheiding.

• Gratis echtscheidingsspreekuur, hoe werkt dat? 

Op het gratis echtscheidingsspreekuur praat u met een consulent van de gemeente en een mediator of een advocaat. Het spreekuur duurt ongeveer twintig minuten. Het is op het kantoor van de mediator (iemand die bemiddelt) of van de advocaat. Inwoners gaan vaak opgelucht de deur uit, omdat ze beter weten waar ze bij een scheiding aan toe zijn.

Op het gratis echtscheidingsspreekuur kunt u vragen stellen en krijgt u informatie. Daarmee kunt u verdere keuzes maken over uw scheiding. U kunt informatie krijgen over gevolgen van keuzes. Over mogelijkheden. En over rechten en plichten. Maar ook kunnen we meedenken over moeilijke dilemma’s. 

Het echtscheidingsspreekuur is elke eerste woensdag van de maand van 10.00-12.00 uur. U kunt zich aanmelden via e-mail aanmelden@nijkerk.eu of via het telefoonnummer van de gemeente 033 - 247 22 22. Geef bij uw aanmelding uw naam, e-mailadres en telefoonnummer door.

 

• Vóór de scheiding

Gratis ouderbijeenkomsten
De maandelijkse ouderbijeenkomsten zijn gratis en online. De bijeenkomsten zijn voor gescheiden ouders, mensen in hun omgeving en professionals. Een bijeenkomst duurt 2 uur. 

Deelnemers aan de bijeenkomsten zien en horen elkaar niet. Als u wilt, kunt u bij uw aanmelding bij ‘naam’ invullen ‘anoniem’. U kunt ook meedoen door alleen te luisteren. Het gaat in de bijeenkomst niet over uw persoonlijke situatie. U hoeft hier ook niets over te vertellen aan anderen.
U krijgt informatie en kunt vragen stellen via de chat. De informatie gaat over wat een kind meemaakt bij een scheiding. En over dat het niet raar is als u er samen niet uitkomt. Het kan u een andere kijk geven op wat uw kind nodig heeft. En op wat u als ouder nodig heeft. 

Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over:
- Wat is uw positie als ouder en als ex-partner?
- Wat is de positie van uw kind? Wat betekent een scheiding voor kinderen?
Wat is voor uw kind nu en voor de toekomst belangrijk? Hoe vertelt u dat u gaat scheiden en hoe kunt u uw kind steunen? U krijgt praktische tips en vragen om mee te nemen.

Aanmelden kan op www.ouderbijeenkomsten.nl.

Molen Mediation
Mediation is het vinden van een oplossing voor een (dreigend) conflict door met elkaar in gesprek te gaan. Een mediator begeleidt dit gesprek. Anneke van der Molen helpt bij conflicten bij echtscheiding, familiezaken, kinderen/jongeren en bij burengeschillen. Aanmelden kan via info@molenmediation.nl.

Borghuis Financieel Management
Dit is een familiemediator scheidingen, financieel planner, vermogensbegeleider, executeur van testamenten en bewindvoerder. Aanmelden kan via chantal@borghuisfm.nl.

• Tijdens of na de scheiding

Online training gescheiden ouders
Deze online training helpt gescheiden ouders met het maken van een duidelijk stappenplan. Dit plan is gebaseerd op professionele kennis, ervaringen van andere ouders en ervaringen van kinderen die een echtscheiding hebben meegemaakt. Aanmelden kan via PIT Nijkerk | Informatie voor professionals en inwoners.

Online buddy programma voor kinderen
Als hun ouders bijna uit elkaar gaan, net uit elkaar zijn of al een tijdje gescheiden zijn, hebben hun kinderen misschien behoefte om hierover te praten. Bij Villa Pinedo kan dat. Zij koppelen het kind aan een ‘buddy’ voor een luisterend oor, advies en antwoord op vragen via de MyBuddy App. De buddy heeft zelf ook gescheiden ouders. Aanmelden kan via PIT Nijkerk | Informatie voor professionals en inwoners.

Praatpaal
Kinderen en jongeren die te maken hebben met pesten, scheiding, ziekte of overlijden van dierbaren weten soms niet bij wie ze met hun verhaal of problemen terecht kunnen. Daarom is een eigen steunpunt voor hen belangrijk. De Praatpaal begeleidt kinderen en jongeren die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Kinderen, jongeren en ouders kunnen bellen naar de Praatpaal: 06-5199 3834. Vrijwilligers van de Praatpaal bekijken dan samen met het kind of de jongere en de ouders hoe ze het kind of de jongere het beste kunnen helpen. De Praatpaal heeft een eigen ruimte waar het kind of de jongere kan komen praten en/of spelen: Venestraat 42, 3861 BX Nijkerk. Zo kunnen ze even hun hart luchten als ze in een lastige situatie zitten. Aanmelden kan via info@praatpaalnijkerk.nl.

De Raad voor de Kinderbescherming biedt ouderbijeenkomsten over echtscheidingen. Aanmelden kan via hulpbijscheidengelderland.nl.

DEES
Als het toch op een vechtscheiding uitloopt is DEES voor ouders een methode om door inzet van een sociaal netwerk de ouders te ontlasten en conflicten kleiner te maken. Aanmelden kan via hulpbijscheidengelderland.nl.

Terug naar de vorige pagina