Basisscholen in de gemeente Nijkerk

In de gemeente Nijkerk zijn 19 basisscholen en er is een school voor speciaal basisonderwijs. De scholen zijn ofwel openbaar, ofwel vanuit levensbeschouwelijke, godsdienstige of onderwijskundige achtergrond.

Basisonderwijs

In Nederland geldt een leerplicht voor kinderen van 5 tot 16 jaar. Door naar school te gaan, kunnen uw kinderen zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt.

Vanaf 4 jaar mogen uw kinderen al elke dag naar de basisschool, maar dit is dus nog niet verplicht. U moet uw kind al wel aanmelden voor een basisschool voordat hij/zij 4 jaar oud wordt. Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag uw kind alvast een aantal (halve) dagen proefdraaien. Er geldt een vrije keuze voor de basisschool, maar een school kan wel een wachtlijst hebben.

Een basisschool uitkiezen

Als uw kind 3 jaar is, kunt u alvast gaan rondkijken naar een basisschool die past bij uw kind. Er zijn maar liefst 7500 basisscholen in Nederland, dus vaak vindt u wel een goede school in de buurt. U kunt kiezen uit een openbare basisschool, algemeen bijzondere scholen en confessioneel bijzondere scholen. Een openbare basisschool is toegankelijk voor ieder kind en is niet gebaseerd op een godsdienst of levensovertuiging.

Wees er wel op tijd bij want sommige scholen hebben een wachtlijst. Het schoolbestuur beslist uiteindelijk of ze uw kind toelaten. Mocht er geen plek zijn dan helpt de gemeente met zoeken naar een andere geschikte school.
Er geldt een vrije keuze voor de basisschool, maar een school kan wel een wachtlijst hebben.

Schoolkosten

De kosten voor de basisschool worden gefinancierd door de overheid. De school kan u wel vragen om een vrijwillige ouderbijdrage.

Toetsen

Op de basisschool krijgt uw kind verschillende toetsen om te kijken hoeveel het weet van de leerstof. De uitkomsten staan in het leerlingvolgsysteem. In groep 8 krijgt uw kind meestal een Cito-toets.

Basisscholen in Hoevelaken

In Hoevelaken bevinden zich de volgende basisscholen:

Basisscholen Nijkerk

In Nijkerk bevinden zich de volgende basisscholen:

Basisscholen in Nijkerkerveen

In Nijkerkerveen bevindt zich de volgende basisschool:

Terug naar de vorige pagina