Films van Bert Haanstra

29 Nov
Bibliotheek Nijkerk, Frieswijkstraat 99, Nijkerk
19.30 uur

Het succesverhaal van Glas, de met een Oscar bekroonde film van Bert Haanstra
'Hart voor Glas' is het succesverhaal van Bert Haanstra's film 'Glas', waarmee hij als eerste Nederlander een Oscar won. In 1957 wordt de cineast benaderd door de N.V. Koninklijke Nederlandsche Glasfabrieken Leerdam en Schiedam om een bedrijfsfilm te maken. De 41-jarige cineast heeft dan al enige bekendheid gekregen door zijn succesvolle documentaires 'Spiegel van Holland', die in 1951 op het filmfestival van Cannes een Gouden Palm won, en '...en de zee was niet meer' uit 1955.

Toen Haanstra de beide glasfabrieken bezocht om zich te oriënteren op zijn opdracht, zag hij direct dat er meer uit te halen was dan alleen een bedrijfsfilm. Hij vroeg de directie van de glasfabrieken toestemming om, tegelijk aan zijn filmopdracht, een vrije kleurenfilm te mogen maken. Zijn verzoek werd gehonoreerd. 'Hart voor Glas' neemt u mee terug naar het jaar 1957 en beschrijft tot maart 1963 in chronologische volgorde het succesverhaal van 'Glas', Haanstra's (film)activiteiten en enkele bijzondere gebeurtenissen in deze periode.

Bijzonder in dit boek zijn de niet eerder gepubliceerde filmprijzen, oorkondes, documenten en foto's afkomstig uit de collectie van het Eye Filmmuseum, het Archive Short Film Festival Oberhausen en andere (privé)archieven.

Ronald van de Vate (auteur) zal aan de hand van een aantal korte films van Haanstra ons meenemen in het leven van Bert Haanstra en het succesverhaal ‘Glas’. We gaan deze avond o.a. kijken naar:

  • De korte film “Glas” (uiteraard!)
  • De nauwelijks nog vertoonde bedrijfsfilm waar het allemaal mee begon: “Over Glas gesproken”.
  • De documentaires “Zoo”, “Panta Rhei” en de “Spiegel van Holland”

Uiteraard is er deze avond ook gelegenheid om het boek “Hart voor Glas” te kopen en laten signeren door Ronald.

Wie is Ronald van de Vate?
Ronald was meteorologisch specialist bij het KNMI in De Bilt. In 2006 begon hij zijn eigen meteorologisch adviesbureau AMO-meteo. Hij schreef in 2016 zijn eerste boek 'In het voetspoor van Bert Haanstra', een wandelgids met 9 wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdlijn van een van Nederlands grootste filmregisseurs. In 2018 kwam zijn tweede boek uit: 'De zomerse Fanfare van 1958' over Bert Haanstra's filmklassieker 'Fanfare', die met 2,6 miljoen bezoekers nog steeds de op een na meest bezochte Nederlandse speelfilm 'aller tijden' is.

Terug naar de vorige pagina